Step2 utk guna servis Easy Parcel (Online Seller Mesti Baca!)

on Monday, September 26, 2016

Mesti korang tanya apa Easy Parcel ni kan? Easy parcel ni kira macam orang tengah yg offer kita courier servis, yg mana kita boleh pilih courier mana yg kita nak... Kita bayar pada easy parcel & kita diberikan dalam bentuk credit (kira top up macam touch n go la).. Bila guna je servis courier tu nnt easy parcel akan tolak dari credit kita.. Saya suka sgt servis ni sbb ;

1. Order on9 je, tak yah kuar rumah
2. Murah. Bila dah register bawah easy parcel tu kita dapat rate agent so murah berbanding walk-in yg xde akaun. Bayangkan kalau harga lebih murah dari parcel biasa tu tp brg sampai cepat!
3. Courier servis tu dtg collect kat rumah @ tmpt yg kita nak so tak yah kuar rumah lagi hi.. hi.. :-)
4. Jimat banyaaaakk masa & tenaga sbb tak perlu kuar rumah pun hi.. hi.. :-D
5. Tak payah isi borang lagi (phewwww.. jimat masa & tenaga lagi hi.. hi..)

Kalau korang nak berniaga on9 tp nak pos barang selalu jadi penghalang makanya servis ni sgt bagus utk korang cuba. Bagus sgt utk online seller. Step dia mudah sgt. No hidden charge hokay.. hi.. hi.. :-D

1. Korang klik kat website easy parcel ni utk register dulu (refer gambar). Gi kat 'Sign Up' tu.. FREE je so x worry. Utk 1st time user dpt FREE RM25 credit hokay so baik korang sign up cepat! hi.. hi.. :-)



 2. Dah ada akaun & credit korang dah boleh buat booking. Skrg ni boleh courier domestic dgn oversea (international) gak tp saya tak pernah lg booking international tu.. Biasa guna domestic je.. Yg bagusnya easy parcel ni kalau dah ada regular client, masa 1st time kita isi details system akan simpan alamat & contact no dia so kat address book (yg petak 4 segi hitam) tu nnt click je & type nama client pastu siap! Tak payah gi isi borang @ airwaybill lagi... Semua dah ada... Yg belah kiri tu nnt click la address kita @ dari mana kita nak courier collect.. Kalau yg bekerja tu boleh je suruh courier collect kat rumah pengasuh @ kat office.. Yg belah kanan tu penerima.. Dan yg paling penting isikan berat parcel kita.. Click kat 'Quote & Book' pastu nnt easy parcel akan bg quotation...


 3. Kat sini nnt easy parcel akan senaraikan courier servis mana yg available & boleh servis kita. Kita pilih ;
a. hari apa kita nak courier datang collect
b. courier mana yg kita pilih.. tp biasanya orang pilih yg murah la hi.. hi.. :-)



4. Dah pilih courier yg mana, kita kena acknowledge yg kita dah bg berat yg betul.. Jangan berat 10 kg tp tulis 3kg pulak hi.. hi.. :-) Kalau lebih 30cm kena kira volumetrik tp biasanya kalau parcel dah berat mmg kira berat je la hi.. hi.. :-)


 5. Dah acknowledge baru la kita isi 'Parcel Details' tp sbb address tu semua td dah ada dalam address book so isi mana yg kosong je la lagi.. senang kan? hi.. hi.. :-)


6. Semua dah ok nnt sampai la kat 'My Unpaid Bookings' ni.. Maknanya 'borang' dah isi tapi belum bayar lagi.. Kalau ada parcel lagi klik kat '+ New Parcel' & ikut balik step 2 sampai 5 tadi ye... 

7. Semua booking dah siap tibalah masa utk bayar sbb bila dah bayar baru easy parcel akan arrange courier utk datang collect parcel kat tempat kita.. Klik kat kotak2 tu pastu 'Check Out'

8. Nnt kuar ni pastu kita kena confirmkan order2 kita tadi.. Kalau ok klik je kat biru tu..


9. Total order akan ditolak dari credit kita.. Kalau la tak cukup nnt boleh top up (sbb akan kuar 1 button utk top up). Kalau semua ok clik je kat 'Pay with Credit Now' tu..

10. Siap! Easy parcel akan arrange utk courier servis datang & collect parcel kita. Sementara tu kita kena print la airwaybill ni.. Potong pastu lekat kat parcel.. Kalau tak camne la nak bezakan siapa punye kan? Senang je, instruction semua dah ada.. Ikut je.. Siap dah! Kena pastikan ada printer la.. Menulis pun jenuh gak wo... Kalau dah berkotak2 tu lenguh gak la menulis especially bila nak cepat & kejar masa.. Tp bila dah ada servis ni ah kak la orang paling bahagia! hua.. hua.. hua... :-D 



Biasanya saya book on9 sekurang2nya 1 parcel sebelum 12tgh malam.. Esoknya kalau nak tambah lagi parcel lain kita boleh tambah sebelum kol 12 tghr.. Kalau esok kita nak courier collect tp baru order on9 esok pagi gak kemungkinan besar courier tak datang collect pun sbbnya system tutup kol 12 malam.. Bila courier print report nak collect parcel yg sebelum kol 12 mlm je akan kuar.. Kalau yg order pagi tu mmg terlepas biasanya so utk selamat saya biasa booking on9 at least 1 parcel dulu.. Esoknya tambah lagi sebelum kol 12 tghr.. Haaa.... Best kan? So kalau client ada yg baru bayar kol 10 pg dia masih boleh dpt barang dia keesokannya.. Kan servis yg bagus tu? hi.. hi.. :-D Amacam? Best tak? Takde alasan lagi dah nak bisness on9 tp x sempat nak pos barang atau pun kena gi certain tmpt yg buka lepas office hour je.. Silap2 beratur panjang.. So jangan jangan lupa cuba Easy Parcel ni ye sbb register free je... Dah register nnt korang bandingkan sendiri dgn rate2 yg ada kat pasaran ni.. Benda yg baik harus dikongsi bersama & harap perkongsian ini memberi manfaat  :-D

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Tupperware Kiosk Online! All Rights Reserved